Valparna 1 vecka

 
Dagarna springer verkligen iväg och valparna har redan hunnit bli en vecka gamla!
Idag har jag gjort ett försök att få individuella bilder på dem.. inte helt lätt då de är snabba på att säla/åla sig iväg ;) Så skärpan och kvaliten på bilderna varrierar en hel del.
Hanarna har fått sina riktiga namn men jag velar fortfarande lite med vad tikarna ska heta.. har så många olika förslag att jag inte riktigt kan bestämma mig ;) Kan iaf avslöja att temat på kullen är Silver. Detta för att Garrett heter Silver Sensation i stamtavlan.
Några av dem har iaf fått smeknamn som jag använder.
 
Alla hanarna är fortfarande till salu och 2 av tikarna, vilken valp som kommer till vem bestämmer jag när valparna blir lite större. Men självklart kan man meddela vilken som är ens favorit.
Är du intresserad av en valp kontakta mig via mail eller telefon:
camyrra@yahoo.se
0704-828221
 
Hane 1 "Lill Prinsen" (vägde länge minst i kullen men har nu kommit ikapp de andra)
Denna pojke har lite rolig färg på kroppen, för på höger sidan har han bara något enstaka brindelstreck medans på vänstra är han brindlad som "vanligt", bottenfärgen ljusnar för var dag så det ska bli intressant att se vad han får för färg i slutändan. Han har svart mask och en liten stipp på nosen samt ett litet streck på halsen med vitt, magen,  halva benen och halva svansen är vita.
Hane 2 "Biffen"
Största pojken i kullen, väger nu hela 150g mer än någon av de andra valparna. Svartbrindlad med bläs, vit krage och halva rumpan samt vita ben och vit svans. Väldigt lik sin morfar Switcher i teckning och färg.
Hane 3 "Aston"
Svartbrindlad med bläs, ser ut som han har lite svart läppstift på vänster överläpp ;) . Stor vit fläck i nacken samt en vit fläck på rumpan. Även vit på benen, magen och svansen.
Tik 1
Rödbrindel med vit bläs och vit krage. Liten vit prick på rumpan. Samt vit på mage, ben och halva svansen. Tror hon kommer få samma färg som pappa Garrett och morbor Sparx, när hon blir stor.
Tik 2
Svartbrindel med halvkrage, vit nos och en liten strip som pekar upp mellan ögonen samt en liten svart "puss" fläck på vänster sida av nosen ;). Vitt sträck över rumpan som delar av brindelteckningen. Vit på mage, tassar samt vi svans.
Tik 3
Brindel med bläs, halvkrage samt liten vitt prick på rumpan. Vit på mage, ben och svans.
Tik 4 "Lacy"
Brindel, botten färgen ljusar för var dag precis som på hane 1 ska det bli intressant att se vad hon får för färg i slutändan. Liten vit rand på nosen. Vit mage, tassar och svans. Och hon har en liten liten vit prick bredvid svansen men den tror jag kommer växa bort.

Foton på valparna.

Suddiga och något mörka, det är inte helt lätt att fota valpar som rör sig hela tiden ;)
 
Pojkarna
Flickorna

Sorg

Igår förlorade vi den minsta tikvalpen :(
Nu hoppas jag bara att allt ska gå bra med de andra valparna och att vi är förbi den värsta krisen.

Valparnas dramatiska ankomst.

Det började så smått i torsdags med att Takida bara åt sin frukost och sedan vägrade äta något mer under hela torsdagen och fredagen. Jag förstod då att det snart skulle komma valpar. På lördagsmorgonen vaknar jag av att Takida kräks vid 7 på morgonen, och hon vankar av och ann och blir inte nöjd förrän jag sätter mig bredvid valplådan, då lägger hon sig tillrätta och vilar...
Ser de första tecknen på att valpningen är igång, lite värkar och slem (genomskinligt eller svagt rosa) som rinner ut i bak... men timmarna går och inget mer händer. Ringer och pratar med Skara djursjukhus och de tycker att så länge hon är lugn och inte har några kraftiga värkar så kan jag avvakta.
Hela dagen går och jag sitter bredvid Takida och bara väntar på att något ska ske men inga valpar kommer. Vid 23.30 på kvällen ser jag att Takidas flytningar nu har blivit ljusgröna och då ringer jag direkt veterinären. Tack och lov fick jag tag i jourveterinären i Vara, som tyckte jag skulle komma in med henne omedelbart. Vid 00.30 var vi inne hos veterinären och han konstaterar direkt att en valp ligger fel precis i början av förlossningskanalen, så det blir akut kejsarsnitt. Ringer mamma så hon får komma och hjälpa till att ta hand om valparna.
Ca 01.00 öppnas Takida och det är inte helt lätt för magen är såpass spänd att veterinären har svårt att få tag i huden, väl inne ser han en väldigt spänd och enormt stor livmoder. Valp på valp plokas ut i rask takt, jag väntade mig 7-8st men det var hela 11st!!!! som fanns i magen. Livmodern är såpass illadäran att veterinären tycker den ska tas bort. Lite skrämmande blev det en stund när Takida fick kraftigt blodtrycksfall, detta  var pga den enorma mängd vätska som fanns i livmodern, men veterinären gjorde ett utmärkt jobb och fixade det snabbt.
2 av valparna var redan döda, den som satt fast var stor och vriden i en väldigt konstig ställning och den hade troligen suttit fast hela dagen. En liten liten valp var även den död, kan knappt ha vägt 100 g. Ytterligare en valp gick förlorad då vi inte fick den att andas själv trots att vi jobbade med den en bra stund. En fjärde valp som än så länge har klarat sig fick jag fortsätta med att hålla koll på här hemma och först senare fram på morgnen visade den tecken på att vara igång helt och hållet. De tre valpar som dog var alla tikar.
Takida var mycket omtöcknad efter och förstod inte alls att valparna var hennes, fick sitta med henne i flera timmar innan hon började tvätta dem och acceptera den som sina. Men nu verkar allt vara som det ska, och hon tvättar och månar om den väldigt väl. Men hon blir väldigt lätt stressad när någon kommer för nära valparna.. tror det har med det som hänt att göra. Och att det snart släpper.
 
De valpar som nu frodas i valplådan är samtiga svartpigmenterade brindel med olika mycket vita tecken, några rödare i färgen och några har mamma Takidas mörka brindel och de är följande:
1 hane, 251 g
2 hane, 310 g (i särklass störst i kullen)
3 hane, 255 g
4 tik, 257 g 
5 tik, 245 g
6 tik, 224 g
7 tik, 242 g
8 tik, 168 g (minstingen, den valpen jag fick jobba med extra länge men är väldigt osäker på om hon kommer klara sig)
 
Namntemat för kullen är redan bestämt, men jag kommer inte ge dem namn innan de är iaf 2-3 veckor gamla så jag säkert vet om de kommer överleva.
 
 

Då är de födda!

Under natten såg 8 valpar dagens ljus genom dramatiska former. Det blev nämligen akut snitt pga att en valp var död och låg i felläge fastkilad i Takidas bäcken. Det fanns hela 11 valpar i magen men 3 st klarade sig inte. 5 tikar och 3 hanar klarade sig och jag hoppas att allt ska gå bra med dem.

Grattis!

Grattis till Camyrra's Hårdrockskull som idag fyller 3 år!
Takida
Inflames (Sparx)
Lillasyster (Vera)
Sabaton
Europe (Ambrose)

Takida växer

Takidas mage växer. Har börjar kunna se och känna valparna genom magen.
Tror det är ca 2 veckor kvar till valparna ser dagens ljus.
Har även tagit fram valpsängen, och Takida intog den direkt och de andra hundarna är inte välkomna i den.

RSS 2.0